KARAOĞLANOĞOLU ŞEHİTLİĞİ - KIBRIS



KARAOĞLANOĞLU ŞEHİTLİĞİ - KIBRIS
Kıbrıs adasında buluna iki toplumdan biri olan Rum topluluğu ada da mevcut Türk topluluğuna karşı yapmış oldukları baskı ve şiddet sonucunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ada üzerindeki garantörlük şartları uyarınca 20 Temmuz 1974 yılında adaya çıkarak, adadaki Türklere yapılmakta olan zulmüne karşı askeri hareket gerçekleştirmiştir. Yapılan bu askeri hareket ile her iki tarafında birçok kayıpları olmuştur.  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti buraya çıkıp ölen askerler ve Kıbrıs’ın yerli halkından olan Mücahitler için bazı yerlerde şehitlikler yapmış.                                                                          Bunlardan en başta geleni 20 Temmuz 1974’te ilk hareket sırasında çıktıkları yerde ölen askerler içindir ve bunlardan biri olan Alb. İbrahim KARAOĞLANOĞLU adına yapılmış ve KARAOĞLANOĞLU şehitliği adı verilmiştir. 






Girişten hemen sonra geniş bir alan var, bu alanda merasimlerin yapıldığı yerdi. 


İleride deniz kenarına yakın sırlar halinde dizilmiş şehitleri temsil eden mezar taşları ve hepsinin önünde orada yatan kişiye ait bilgileri gösteren tabelalar mevcut. 



Bunların arkasında ise Alb. İbrahim KARAOĞLANOĞLU’nun mezarı 

ve onunda arkasında Kıbrıs harekatını temsil eden bir heykel var.                                                         

Bir köşede ise bu şehitliğe ait hatıra defteri var. 

Şehitlikteki bir çok ağacın altına çiçekler ekilmiş ve çevre alçak güzel duvarlarla çevrilmiş.



Bir kenarda ise bu barış hareketi sırasında vefat eden Türk Silahlı Kuvvetler personeli ve onlarla beraber vefat eden Kıbrıs Mücahitlerinin isim listesi var.


Bu şehitliğin hemen yanında bulunan alanda ise bu hareket sırasında kullanılan askeri araçlar sergileniyordu. 














Bu araç sergisinin arkasında bulunan, Barış harekatı sırasında karargah olarak kullanılan ve Alb. İbrahim’in vurulduğu ev var, 

 oda müze haline getirilmiş. Kapı girişinde meydana gelen çatışma sırasında duvarlarda oluşan tahribat halen olduğu gibi duruyorlar. 
Evin içinde bu harekat ile ilgili bilgiler ve yine Rum askerlerinin kullandığı silahlar sergilenmekte.  Ayrıca yapılmış olan şehitliklerin ve anıtların fotoğrafları duvarları süslüyor. 













Comments

Popular posts from this blog

BALİNA ASKERİ PLAJI KIBRIS

SÜLEYMANPAŞA KÖŞKÜ (KIBRIS-GİRNE)

SAKAR GEÇİTİ – MUĞLA