SÜLEYMANPAŞA KÖŞKÜ (KIBRIS-GİRNE)



SÜLEYMANPAŞA KÖŞKÜ KIBRIS
Bu köşkü Süleymanpaşa tarafından Kıbrıs valiliği görevi sırasında yapıldığı bilinmekle beraber tam olarak hangi tarihi yapıldığı hakkında bir bilgi yok.  
                                          Yoldan görünüşü
                                                                               
Silâhtar Süleyman Paşa =Abaza asıllıdır. Darüssade ağası Yusuf Ağa'nın kölesi idi. Onun tarafından Saraya verildi ve Enderun'da eğitim gördü. III. Ahmet döneminde silahdar oldu. Ocak 1705'te vezirlik rütbesi verildi ve Halep Eyaleti valisi tayin olundu. Sonra sırasıyla Eğriboz muhafızlığı ve takiben Kıbrıs valisi görevlerine getirildi. Sonra İstanbul'a getirilerek Kubbealtı veziri yapıldı. III. Ahmet saltanatında, 12 Kasım 1712 - 6 Nisan 1713 tarihleri arasında dört ay yirmi dört gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı. Silahtar Süleyman Paşa (Ö. Ekim 1715, Rodos

Lakin tabelasında yazdığı gibi adanın İngilizler tarafından alındığından sonra köşkü yapılan tadilatlar sonunda hükümdarlık köşkü olarak ada valisine tahsis edilmiş ve 1950 yıllarının başında İngilizlerin adada bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıs Adası'nda Türkiye, Birleşik Krallık ve Yunanistan'ın garantörlüğü altında Türk ve Rum ortaklığında kurulan devlet. Bu ada devletin, kuzeyinde Türkiye, doğusunda Levant, güneyinde Mısır ve batısında Yunanistan ile deniz komşusudur.
Kıbrıs Cumhuriyeti kurulduğunda ilk olarak yönetimi adada Rum halkının çoğunlukta olması nedeniyle Rum halkının başpiskoposu olan MAKARİOS başkanlığında altında kurulmuştur.                                    






(Başpiskopos III. Makarios (d. 13 Ağustos 1913 - ö. 3 Ağustos 1977), Kıbrıs Ortodoks Kilisesi başpiskoposu ve bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Kıbrıs'ın Yunanistan ile birleşmesi amacıyla başlatılan Enosis hareketinin önderleri arasında yer almıştır.)

Bu köşkte onun için seyir terası ve dinlenme makamı şeklinde 1952 yılında tekrar restore edilerek emrine sunulmuştur. 1974 yılında Türkiye’nin yapmış olduğu hareket sonunda askeri alanın içinde olması nedeniyle kaderine terk edilen köşk 1985 yılında dinlenme mekanı olarak değişiklik yapılmış, daha sonrada yapılan tadilatlar sonunda bu günkü kullanım şeklini almıştır.  









                                         Köşük içinden kareler
                                          Köşkün balkonunda eşimle beraber

                                          Balkondan Girne Manzaraları
                                          Balkondan BELLA PAİS Manastırının Görüntüsü
                                         



                                         Köşkün yolu ve Bahçede sergilenen Top

(Köşk Halk arasında halen MAKARİOS’un köşkü diye anılmaya devam etmektedir.)

Comments

Popular posts from this blog

BALİNA ASKERİ PLAJI KIBRIS

SAKAR GEÇİTİ – MUĞLA