AYVALIK - BALIKESİR

AYVALIK – BALIKESİR

Balıkesir iline bağlı en popüler ilçelerinden birisi olup son zamanlarda iyice tatil beldesi hüviyetine büründü, çevresinde bulunan birçok koyda yapılan yazlıklar sayesinde ilçe yaz aylarında nüfusu bir hayli kalabalıklaşıyor ve en yakınında bulunan eski adı CUNDA olan, yeni adıyla ALİBEY adası ilçenin en çok turist çeken yerlerinden başında geliyor, ayrıca Şeytan sofrası adlı tepede ise Şeytan’ın ayak izi olduğu söylenen yer ise yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden başı çekiyor, çevresinde bulunan birçok küçük ada da ilgi çekiyor. Bunlardan bazıları Güvercin ada, Kaşık adası, Poyraz adası, Yelken adası gibi adalarda, yaz aylarında Sarmısaklı‘da sonra deniz keyfini çıkarmak isteyen birçok insan tarafından kullanılıyor.    

İzmir’den Ayvalık ilçesine doğru yol alırken, yolun solunda kalan alanda tuz ocakları mevcut. Buranın müdavimleri olan Flemingo ve Pelikanları görme şansınız olur. 

İlçenin güneyinde kalan SARMISAKLI plajı ise denize girmek isteyen insanların uğrak yerlerinden birinin başında geliyor. Burası da Ayvalık gibi zaman içerisinde giderek kalabalıklaşmış.

Ayvalığa gelirseniz mutlaka Ayvalık tostu ile ayranı tatmanızı tavsiye edilir.

Şehirler arası otobüsler daha önceleri şehrin içinden geçerlerken, şehrin büyümesi nedeniyle trafik sıkışıklığını gidermek için Otogar İzmir – Çanakkale yolu üzerine alınarak şehir trafiğini nispeten rahatlatsa da yaz aylarında gelen yazlıkçılar ve turistlerden dolayı şehir işinde yinede sıkışıklık zaman, zaman hat safhaya geliyor.

                                  İzmir'de yola koyulduğunda Buruncuk köyündeki Camii ve Leylek 
                                           Aliağa Şehir merkezi (Şimdi buraya araçlar için alt geçit yapıldı)
                                            Çaltıdere girişi
                                            Şakran girişi
                                           Bergama girişini geçtikten sonra yola devan
                                            Dikili'ye gelirken Rüzgar enerjileri
                                            Ayvalığa girmeden tuz toplama yeri ve Pelikanlar


                                  
                                            Ayvalık ilçesinin görünüşü
                                            Dört fotoğrafların birleşmesi ile Ayvalık

Ayvalık ilçesini içinden çeşitli görüntüler.





















                                    NOT. Aşağıdaki üç fotoğraf İnternet sitelerinden alınmıştır. 




ŞEYTAN SOFRASI (enuygun.com) sitesinden alıntıdır.

Türkiye’nin en güzel gün batımlarından birine şahit olacağın, irili ufaklı 22 adadan oluşan Ayvalık Adaları'nı ve Midilli Adası’nı panoramik olarak görebileceğin Şeytan Sofrası, birbirinden güzel manzaralara dört mevsim ev sahipliği yapması yanında, Şeytan’ın ayak izinin olduğuna inanılan lav birikintisi nedeniyle de sırrına ortak olabileceğin bir doğa harikası. Şeytan Sofrası, Ayvalık gezilecek yerler içinde ilk sırada yer alması ile de her daim ziyaretçi akınına uğrayan turistik bir nokta. Ayvalık’ta gün batımını izleyebileceğin en güzel noktalar arasında bulunan Şeytan Sofrası tepesine ve Şeytan’ın Ayak İzi Efsanesine istersen bir yakından bakıp, buranın neden bu kadar popüler olduğu konusunda seni aydınlatalım, ne dersin?

Şeytan Sofrası nerede?

Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesinde konumlanan Şeytan Sofrası, Ayvalık ilçe merkezine 8 km mesafede kayalık bir tepede yer alıyor. Bu tepeye çıktığında eşsiz Ayvalık manzarasına karşı büyülenmemek elde değil.

Şeytan Sofrası nasıl oluşmuş?

Şeytan Sofrası olarak adlandırılan tepe esasında eski çağlarda aktif olan volkanik bir arazide yer alıyor. Eski lav birikintilerinin aynı bölgede birikmesi sonucu oluşan kaya formları, yukarıdan bakıldığında sofraya benzetiliyor. Tepenin ucunda bulunan çukur ise Şeytan’ın ayak izi şeklinde yorumlandığı için bu bölgeye ‘’Şeytan Sofrası’’ adı verilmiş.

Şeytan Sofrası’nın hikayesi nedir?

Rivayete göre Osmanlı Dönemi’nde, 1500’lü yıllarda Rumların yaşadığı bu bölgede Penelope adında bir Rum sakin dönemin kilisesine karşı gelmiş ve bu nedenle kilise ve halk tarafından cezalandırılmış. Kilise tarafından ‘’Şeytan’’ olarak ilan edilen Penelope, şehirden kovulunca çareyi bu tepeye yerleşerek bulmuş. Uzun yıllar bu tepede yaşamını sürdürürken ilerleyen yıllarda bölgede uzun süren bir kıtlık ve kuraklık yaşanmış. Şehirdeki insanlar bu kuraklığın sebebinin dine karşı gelen ve ‘’Şeytan’’ olarak adlandırdıkları Penelope nedeniyle olduğunu düşünüp, onu linç etme girişimi ile tepeye doğru gitmişler. Penelope uzun süredir kuraklık ve kıtlık çeken halka zengin bir sofra hazırlamış. Uzun süredir aç olan halk sofranın ihtişamı karşısında Penelope’yi unutup, karnını bir güzel bu sofrada doyurmaya başlayınca Penelope fırsattan istifade halkın olası hücumundan kaçıp kurtulmayı başarmış. Kurulan bu sofra nedeniyle halk arasında bu tepe ‘’Şeytan Sofrası’’ olarak kalmış.

Şeytan Sofrası'ndaki Şeytan’ın Ayak İzi nasıl oluşmuş?

Mitolojik bir hikayesi de bulunan Şeytan’ın Ayak izi efsanesi, yıllardır anlatılan rivayete göre şöyle oluşmuş; Zeus’un İda adındaki süt annesi, Şeytan’ın oğluna zarar vereceğini düşünür ve bu durumdan korktuğu için Zeus’a ‘’Şeytan’ı Cennetten kovmalıyız!’’ emri verir. Zeus harekete geçerek Ay Işığı Tanrıçası Selena’ya bu görevi verir. Selena tarafından Cennetten kovulan Şeytan’ın üç ayaklı olduğu mitolojide geçmektedir. Bu hikaye ile bir ayak izinin bu tepede, diğer ayak izinin İda Dağları eteğinde, bir ayak izinin ise  Midilli Adası’nda olduğuna inanılmaktadır.

Şeytan Sofrası nasıl bir yer?

Türkiye’de gün batımını en güzel izleyeceğin noktalardan biri olan Şeytan Sofrası, tepede büyük kayalıkların üzerinde konumlanması nedeniyle muhteşem bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Bir yanda Midilli Adası’na bir yanda Ayvalık’a hakim konumu ile temiz ve açık bir havada müthiş bir kızıllığa bürünen gökyüzünün Egenin muhteşem mavi denizi ile birleştiği ana tanık olabilir, fotoğraf makinen ile anı ölümsüzleştirebilirsin. Gün batımının sunduğu muhteşem görsel şölen karşısında nutkunun tutulacağı ve anda kalmak isteyeceğin bir yer olan Şeytan Sofrası’nın çok rüzgarlı bir tepe olduğunu da eklemek isterim. Geçmişten günümüze kadar gelen batıl inançlar sayesinde de insanlar Şeytan’ın Ayak izi olarak yorumladıkları çukura para atıyor, demir parmaklıklarla çevrili çukurun demirlerine kırmızı kurdeleler bağlıyor ve dileklerinin gerçekleşmesi için dua ediyorlar. Sen de gitmişken bir dileğinin gerçekleşmesi için Şeytan’ın Ayak izine dilek parası atabilirsin.

 

Comments

Popular posts from this blog

BALİNA ASKERİ PLAJI KIBRIS

SÜLEYMANPAŞA KÖŞKÜ (KIBRIS-GİRNE)

SAKAR GEÇİTİ – MUĞLA