BARBARLIK MÜZESİ

 BARBARLIK MÜZESİ

1960 yılında İsviçre'nin Zürih kentinde TÜRKİYE – YUNANİSTAN ve BİRLEŞİK KRALLIK (İngiltere) arasında yapılan görüşmeler sonunda yapılan anayasa ile 16 Ağutos 1960 yılında KIBRIS CUMHURİYETİ adı altında bağımsız bir devlet kuruldu, her iki tarafta emelleri olan ENOSİS ve TAKSİMiçin gizliden gizliye silahlanıyorlardı, KIBRIS CUMHURİYET’inin ilk başkanı olan seçilen MAKARİOS mevcut Anayasanın KIBRIS'ı yönetilemeyeceğini belirterek Anayasa’yala yönetilemeyeceğini söyleyerek 1963 yılının son aylarına doğru 13 maddelik bir değişiklik yapılmasını önerdi.

KIBRIS Türk Cemiyetlerinin bu değişiklikleri kabul etmesi için ada da gerginlik yaratmaya başladılar ve 20 - 21 Aralık 1963 günü Lefkoşa Baf kapısında başlayan gerginlikler sonucunda çatışmalar başladı. Başkan MAKARİOS ve Dr. Fazıl KÜÇÜK beraberce yaptıkları halka sükunete davet etmelerine rağmen olaylar durdurulamayıp yer, yer silahlı çatışmalar meydana gelmeye başlamış ve 24 Aralık 1963 gecesi KIBRIS Türk alayında görevli Dr. Bnb. Nihat İLHAN’ın yaşadığı eve yapılan baskın sonucu Dr. Nihat İLHAN’ın Eşi ve çocukları ölmüşler ve o sırada evde misafir olarak bulunan beş kişiden bir daha ölmüş olup diğer dört kişi çeşitli yerlerinde yaralı olarak kurtulmuşlar.                                                     Bu olay Tarih sayfalarına KANLI NEOL olarak geçmiştir.

27 Aralık 1963 te Ateş kes kabul edilmiş ve 30 Aralık 1063 te de YEŞİL HAT antlaşması sonuçlanmış.

Katliamın yapıldığı bu ev 1 Ocak 1966 tarihinde ziyaretçilerine açılmıştır, evin duvarlarında ki kurşunların delikleri, banyo ve tuvalet olayın olduğu gün gibi yaşatılıyor.

                                  Giriş kapısı
                                           Kağıda ki tabela


                                              Vefat edenlerin isim listesi




















                                            Vefat edenlerin o gün üzerlerin de bulunan kıyafetleri
                                                     Şehit olmuş bazı vatandaşlarımız



Comments

Popular posts from this blog

BALİNA ASKERİ PLAJI KIBRIS

SÜLEYMANPAŞA KÖŞKÜ (KIBRIS-GİRNE)

SAKAR GEÇİTİ – MUĞLA