ÇANAKKALE



ÇANAKKALE
 
İzmir’den Çanakkale’ye yol boyunca giderken gördüklerimin bazılarını 1. ve 2. Bölümlerde anlattıktan sonra varacağımız nokta olan Çanakkale’ye nihayet vardık. Şehirde bir tur attıktan sonra misafiri olacağımız arkadaşlarımızla buluştuk.

      Şehre giriş yaptık. Eskiden Otobüslerde burayı kullanıyorlardı, çevre yolu yapılınca burasını     kullanmıyorlar.



                                Belediye ve eski garajın yanı

                               Feribot İskelesine giderken
 
                                          Sevgili ağabeyim Turgut HOŞ ile
                                         Turgut HOŞ, Nazife HOŞ ve eşimle beraber.   

Bu şehrimiz tarihimizde ayrı bir yer tutar.
Hepimizin bildiği gibi 1. Dünya savaşı sırasında Çanakkale boğazını geçip İstanbul’a gitmek isteyen devletlere bir set çekerek buradan geçmelerine izin verilmemesi bütün dünyada yankı uyandırdığı gibi biz Türk milletinin beraberliğinin en büyük kanıt olduğunu göstermiş oldu.
Burada yapılan savaşların hepsi için Seddülbahir koyunda boğaza giren ve çıkan bütün gemilerin gördükleri ve hayranlıkla izledikleri ve buradaki savaşlarda ölmüş olan bütün ülkelerin şehitleri anısına ŞEHİTLER Anıtı yapılmış olup bütün görkemiyle herkesin hayranlıkla izledikleri bir anıttır.                                          


 
                                          Anıtın alt yüzeyinde ki Türk Bayrağı

                                                                                  Kimliği bilinmeyen askerler için MEÇHUL ASKER Anıtı                     
(Mustafa Kemal ATATÜRK'ün söylediği gibi kim ve nereden gelirse gelsin burada yatan bütün askerler bizim evlatlarımızdır, onlar burada sanki annelerinin kuçaklarındaymış gibi rahat ve huzur içinde ilelebet yatacaklar.)
Her ne kadar burayı geçemeyen ülkeler daha sonra müttefiki olduğumuz ülkelerinin yenilmesi sonucu Osmanlı’da yenilmiş sayılıp boğazı geçerek İstanbul’a girmişler ve tabi ki buna karşı çıkan başta Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere birçok vatan evladı, onun komutası emrinde toplanıp kurtuluş savaşını başlattılar ve yoktan yeni bir ülke olan Türkiye Cumhuriyet’ini yarattılar.
Mustafa Kemal ATATÜRK‘te burada yani Çanakkale savaşlarında görev almış olup görevini başarıyla yerine getirmiştir./Çanakkale boğazının her iki yakasında bir çok batarya kurulmuş ve bunlardan bazıları bu günlere kadar korunmuşlar.   
Hemen karşı yakasında Kilitbahır var ve Necmettin Halil ONAN’ın dizileri yazılı olan şiirinden bir beyit burada yer almaktadır.  
                                                                                                                                                            Karşıya motorlar çalışıyor(eskiden küçük olan bu motorlar şimdilerde iyice modern hale gelip büyütülmüş)ve küçük araçların geçişine katkı sağlıyorlar, buraya yaklaşırken Kalesi sizi bütün ihtişamıyla karşılıyor.  

             
Her ne kadar Ecebat’a feribotlar çalışıyor olsalar da İstanbul, Yurt dışına ve Diğer Trakya şehirlerine giden araçların çokluğu nedeniyle bu motorlar her zaman müşteri buluyorlar. 

                                                         
Şehri içinde kalan Çimenlik kale bir açık hava müzesi halene getirilmiş ve burada eski tarihlerdeki savaşlardan kalama toplar ve Çanakkale savaşı sırasında boğazı geçmek isteyen savaş gemilerine karşı mayın döşeyerek askeri gemilerin geçmelerine engel olan NUSRAT mayın gemisinin bire bir yapılmış gemide sergileniyor ve ziyaretçilerini bekliyor.                               
                                                                                   




                    Fotoğraflardaki çocuklar torunlarım, onlarda çıkmak isteyince bende mecbur kaldım

 
Ayrıca Tarihe mal olmuş Truva şehri de Çanakkale ilinin sınırları içerisinde yer almakta olup, Turisti çeken alanlardan birisidir.
Ayrıca en son çekilen ve Brad PİTT 'in de rol aldığı Truva Filminde kullanılan tahta at şehir merkezinde sergilenmektedir.        

 
Çanakkale’nin güney batısında yer alan Kepez yerleşim yeri büyüyerek Çanakkale’yle birleşmiş./18 Mart Üniversitesine sahip olan şehir gün geçtikçe bu üniversitenin büyümesiyle beraber şehirdeki canlılık ve hareket giderek artmış, tabi buna bağlantılı olarak ta şehir hızla gelişmeye başlamış.
Ama eski yerleşim yerlerindeki eski binaların bazıları restorasyona tabi tutulsa da, bazıları kaderlerine terk edilmişler, ayrıca bütün şehirlerde olduğu gibi burada da bazı sokaklar yenileniyor veya kaldırımlar baştan yapılıyor.
                                                                                                                                     





Lakin Türkülere konu olmuş olan aynalı çarşı ise düzenlenmiş olup canlılığını sağlamış ve bir çok kişinin gelip gezdiği ve alış veriş yaptıkları bir yer konumunu koruyor,
       



Hediyelik Truva Atları

Ayrıca Aynalı çarşının da bulunduğu eski yerleşim yerleri araç trafiğine kapatılmış, insanlar rahat, rahat dolaşıp alış verişlerini yapabiliyorlar.





Aynalı çarşı civarında şifa dağıtın bir seyyar satıcı gözüme çarptı.         
                                    


Şehrin merkezinde bulunan Cumhuriyet Meydanını Atatürk heykeli süslüyor, burası Milli bayramlarımızın kutlandığı alandır.

 
Buranın arkasında yer alan parkı içinde ise Mustafa Kemal ATATÜRK 'ün dava ve silah arkadaşı İsmet İNÖNÜ 'nün heykeli yer alıyor. 

Bu parkta ayrıca Modern sanatta ait birkaç heykelde yer alıyor. Bunlardan biri Erol GAZCI‘ya tarafından tasarlanıp yapılmış ve burada sergilenmek için armağan edilmiş.                              
          
 
Şehir iskelesinde feribot bekleyen Otobüs ve otomobillerle dolu, onların bu zorunlu bekleyişleri sırasında yan tarafta bulunan hediyelik eşya satan dükkanlar yolculuk eden insanların bazı ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Uzun yıllar bu geçişleri yapan araçlarda ki insanlara hizmet veren bu dükkanlar şimdiler de kaldırılmışlar. Sahile mevcut olan çok cafe ve restoranlara yenileri katılmış.                                                                  
 




 
Şehrin içinden geçip ikiye bölün Sarı çay ise yapılan ıslah çalışmaları neticesinde balıkçılar için doğal barınak olmuş, güzel bir günde insan bu çayın üzerindeki köprüde durup bu güzel ortamı seyretmeye dalıp kendini unutabilir.



 

Şehirde dolaşırken çocukluğumuzdan kalan güzel bir pamuk helvacısı, 

 Pamuk helva yapımı 


Büyük şehrilerde görmeyi unuttuğumu hayrat çeşmesi ile göze hoş gelen bir ağaç etrafına yapılan korkuluk ve ilginç ismi dikkatimi çeken bir vitrin.       



 
                                Cama benim gölgem yansımış.
 
 Her güzel şey gibi bu tatlı ve hoş seyahat bitip tekrar yola koyulup e dönüşe geçtik.
       Çanakkale'yi çıktıktan sonra Truva yol ayrımına gelirken.

Yol üzerinde bir kaza, zannedersem beş, on dakika önce meydana gelmiş, İnşallah kimseye bir şey olmamıştır ve herkesin yollarda dikkatli olmasını dileyerek yolumuza devam ederek İzmir'e vardık.         

Comments

Popular posts from this blog

BALİNA ASKERİ PLAJI KIBRIS

SÜLEYMANPAŞA KÖŞKÜ (KIBRIS-GİRNE)

SAKAR GEÇİTİ – MUĞLA