HİÇ BİTMEYEN PROJE - EGE DÜNYA TİCARET MERKEZİ İZMİR

 EGE DÜNYA TİCARET MERKEZİ - İZMİR

İZMİR'de hiç başlamayıp bitmeyen proje

İzmir Otogarı Basmahane semtimde hizmet verilen alan 1975 yılında Halkapınar'da yapılan yeni yerine taşınmasıyla boşaltıldı, otogar 1998 yılında ise şu an kullanılan yere taşındı. 

Bu arada Basmahane'de boşaltılan alana Ege Dünya Ticaret Merkezi Yapılması kararlaştırıldı ve yapımcı firma ile belediye arasında bir anlaşma yapıldı ve inşaat başlandı, lakin İmar planlarına ayrıkırılık nedeniyle inşaat durduruldu. Planlar düzeltilip inşaat tekrar başlandı ama mahkeme yine inşaatı durdurdu ve bu arada yapımcı firmanın borçları nedeniyle TMSF firmaya el koyunca haliyle inşaata devam edilemedi. Daha sonra 2009 yılında İzmir belediyesi payını yüzde 30 çıkarttı ve TMSF buraya önce 3 kere satışa çıkardı satamayınca 2016 yılında bir firmaya satılmasına rağmen firma belirtilen süre içinde ruhsat alamayınca sözleşmesi iptal edildi ve bu alan yine kaderine terk edilerek boş vaziyette duruyor.

Bilgiler medyascope.tv 21.12.2020 İnternet sitesinden Fırat FISTIK'ın haberinden ALINTIDIR (Haberin tamamı aşağıdadır.)
                                  Fotoğraflar 20.12.2024 tarihinde tarafımdan çekilmiştir.










                                  Alanın çevresi böyle tahta perdeyle çevrilmiştir.





Bilgiler medyascope.tv 21.12.2020 İnternet sitesinden Fırat FISTIK'ın haberinden ALINTIDIR (Haberin tamamı aşağıdadır.)
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili Sayıştay raporunda, belediye şirketlerine yapılan atamalar ve 20 yılı aşkın bir süredir tartışma konusu olan ve Basmane Çukuru diye bilinen alan yer aldı.                        İzmir’de, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ile Karataş Lisesi arasında kalan zemine dolgu yapılmıştı. Bu bina şu anda İzmir Gazeteciler Cemiyeti Karataş Lokali olarak kullanılıyor. Sayıştay, bu binanın tahsisini mevzuata aykırı buldu.                                                                                                           Bunun yanında, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yap-işlet-devret modeliyle yapılan Şehirlerarası Otobüs Terminali işletmesinde işletmeci firma, belediyeye ödemesi gereken kâr paylarını ödemiyor ve terminalde ruhsata aykırı yapılar bulunuyor.  
Şirketlere yapılan atamalar raporda yer aldı                                                                                       Raporda dikkat çeken bir nokta ise belediye şirketlerine yapılan atamalar. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin doğrudan ortağı olduğu 11 şirket bulunuyor. Raporda yer alan bilgilere göre; denizyolu, yolcu ve araç taşımacılığı faaliyetinde bulunan İZDENİZ şirketinin yönetim kurulu üyeliğine İzmir Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü’ne bağlı çalışan bir makam şoförünün atandığı belirtiliyor. Ancak söz konusu kişi, 4 Eylül 2020’de üyelikten çıkarılmıştı. Bunun yanı sıra, belediyenin sosyal tesislerini işletmek için kurulan Grand Plaza şirketinin yönetim kuruluna eski CHP Milletvekili Eren Erdem ve gazeteci Hamdi Türkmen’in atanması da Sayıştay raporunda mevzuata aykırı olarak yer aldı. İZULAŞ şirketinde de yönetim kurulu üyeliğine, köşe yazarlığı yapan bir kişinin atandığı belirtildi.                                                                                                                                                      İzmir Festivali ve caz festivali için şirketlere nakdi yardımlarda bulunulduğunun belirtildiği raporda, kontrolörlük hizmeti için verilen araçların amacı dışında kullanıldığı saptandı. Taşınmazların tahsisi konusunda bir gelişme de Buca Yedigöller Tesisi ile ilgili yaşandı. Buca Belediyesi’ne büyükşehir tarafından verilen tesisin, üçüncü şahıslara kiralandığı belirlendi. 
Basmane Çukuru bilmecesi                                                                                                                    İzmir’de Basmane Çukuru olarak bilinen alanda yapılması planlanan Dünya Ticaret Merkezi uzun yıllardır tartışma konusu. Bu alan da Sayıştay raporlarında yer aldı. Bu alanda konferans salonu, tiyatro salonu, sinema salonu, katlı otopark, ticaret merkezi, otel, turizm merkezi, alışveriş merkezi yapılmasına karar verilmişti. 1997 yılında ANAP’lı Burhan Özfatura’nın başkanlığı döneminde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Güçbirliği Holding arasında pazarlık usulü, kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılmıştı. Sözleşme gereği taşınmazın yüzde 11’i belediyeye, yüzde 89’u holdinge bırakılmıştı.            İmar planlarına aykırılık nedeniyle yürütmesi durdurulan alan için planlar yenilendi, inşaat devam etti ama ardından yeniden mahkeme planı iptal etti. 2001’de yüklenici firma Güçbirliği Holding’e, borçları nedeniyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) el koymuştu. 2009 yılında, Aziz Kocaoğlu döneminde ise İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TMSF masaya oturdu ve yeni bir protokol imzalandı. Belediye payı yüzde 30’a çıkarılarak belediye hizmet binasının da projeye eklenmesi kararlaştırıldı.        Daha sonra söz konusu alan TMSF tarafından üç kere satışa çıkarılmış ve başarılı olunmamıştı. En son dördüncü kez satış kararı alındı, taşınmaz 80 milyon dolar bedelle satışa çıkarıldı. 19 Ocak 2016’da ihale yapıldı ancak ihaleyi alan firmaya verilen süre 2018 yılında doldu, bu tarihe kadar firma ruhsat alamadı. Sonuçta ihale iptal edildi, taşınmazın eski maliklerine iadesine karar verildi. 
TMMOB: “Alan kamu hizmetleri için kullanılmalı”                                                                                Bu alana dair söz konusu proje, 20 yılı aşkın bir süredir tartışılıyor. TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi alanla ilgili şu açıklamayı yapmıştı: “İzmir halkını ‘çukur’dan kurtaracak olan, alanın yeniden bedelsiz olarak kamu mülkiyetine geçmesi ve alanın kamu hizmetleri için kullanılmasıdır. Sözümüzün arkasındayız. ‘Peşkeş çekmek’, TDK tarafından ‘verilmemesi gereken bir şeyi uygunsuz bir amaçla veya yersiz olarak birine vermek’ olarak tanımlanmıştır. Belediye mülkiyetinde bulunan ve bugün ‘Basmane Çukuru’ olarak anılan eski garaj alanının, kamu mülkiyetinden özel mülkiyete geçirilmesi, uygunsuz ve yersizdir. Bu uygunsuzluğun dile getirilmesi, doğal ve meşru bir eleştiri hakkıdır. Bu hakkın kısıtlanmaya çalışılması kabul edilemez.”

Comments

Popular posts from this blog

BALİNA ASKERİ PLAJI KIBRIS

SÜLEYMANPAŞA KÖŞKÜ (KIBRIS-GİRNE)

SAKAR GEÇİTİ – MUĞLA