KAĞIT ve KİTAP SANATLARI MÜZESİ – İZMİR

 KAĞIT ve KİTAP SANATLARI MÜZESİ – İZMİR

(Fotoğraflar cep telefonu ile çektiğim için yeteri kadar düzgün değiller. Onun için özür dilerim.) 

Birkaç ay öncesin de İnternet'te kağıt katlama sanatı (Quilling) için araştırması yaparken Ege Üniversitesi tarafından 2012 yılında kurulmuş olan Kağıt ve Kitap Müzesine ait bir site gördüm ve hemen araştırmaya başladım ve Bornova’da Eğe Üniversitesi Rektörlük binası yakınında eski bir köşkte hizmete açılmış olduğunu tespit ettim.

Burayı ziyaret etmeye karar verdim, Hemen gitmek nasip olmadı ama Eşimin Bornova tarafında arkadaşlarıyla buluşmasını fırsat bilip bu Kağıt Müzesini ziyaret etme fırsatı buldum.  Bu Kağıt müzesini ziyaret etmek üzere giderken birkaç yüz metre önce ara sokakta yine Eğe Üniversitesine bağlı Etnografya müzesinin olduğunu gördüm ve ilk önce orasını gezmeye karar verdim. Bu Etnografya müzesinin girişinde ilgili kişiyle konuşmam sonucunda fotoğraf çekmenin ve İnternet'te paylaşmanın yasak olduğunu öğrendim, fotoğraf çekmemek üzse de girip gezdim. Kendi ülkemiz ve bir çok Türkü cumhuriyetlerinin Kıyafetleri, çeşitli müzik aletlerini gördüm ve inceledim. Eğer bir daha bu Etnografya müzesine gidersem fotoğraf çekmek için girişimlerde bulunacağım.

Bu müzeden sonra Kağıt ve Kitap müzesinin yolunu tuttum, dediğim gibi birkaç yüz metre sonra Kağıt müzesine geldim.  İçeriye girdiğinde karşılaştığım görevliden fotoğraf çekip çekemeyeceğimi sorduğumda flaş kullanmamak şartıyla serbest olduğunu belirtti, gönül rahatlığıyla gezip fotoğraflar çektim. Burada ilk Kağıt olan PAPİRÜS, PARŞÖMEN ve Normal Kağıtlarının yapılışları, klasik baskı makinesi, kenar süslemeleri, yaprak üzerine yazı (Hat) yazama sanatı, Ebru sanatından örnekler,  Origami (kağıt katlama) sanatı, kağıttan yapılmış süs objeleri, Osmanlı devletine ait vergi evrakı ve nüfus kağıdı, Eski devirde kullanılmış banknotlar vardı.

Ayrıca baskı üzerine araştırma yapmış olan Prof. Süleyman Saim TEKCAN bazı eserlerini bu müzeye armağan etmiş olup sergilenmektedir.   

45 dakika kadar sonra da teşekkür ederek ayrıldım.  Kağıt ve Kitap müzesi beklediğim veya ümit ettiğim gibi olmasa da yinede benim için bilgilendirme amaçlı iyi bir ziyaret oldu.  Kağıt müzesinin fotoğraflarını sizlere sunuyorum.

Bazı fotoğrafların yanında yapan kişilerin isimleri ve izahatları yazılıdır.

Not. 65 yaş üstü olduğum için bu iki müzeye de ücret ödemedim. 




















                                                    Kitaplardaki kenar süslerine örnekler



                                                    Kurutulmuş yaprak üzerine yapılan HAT sanatı


Ebru Sanatından örnekler.

                                                      Origami sanatından bir kaç örnek.

                                                        
                                                       Kağıttan yapılmış süs ve kitaplar
                                                                
                                  
                                                          

                                    

                                                            






                                  Prof. Süleyman Saim TEKCAN ın bağışladığı eserleri





Comments

Popular posts from this blog

BALİNA ASKERİ PLAJI KIBRIS

SÜLEYMANPAŞA KÖŞKÜ (KIBRIS-GİRNE)

SAKAR GEÇİTİ – MUĞLA