BELAPAİS’TEKİ TARİHİ DEĞİRMEN (HİSTORİC MİLL)
BELAPAİS’TEKİ TARİHİ
DEĞİRMEN (HİSTORİC MİLL)
Kıbrıs’ta gezerken gittiğim BELLAPAİS Manastırının bulunduğu Beylerbeyi köyüne gittiğimizde, köyün içindeki bir yolda gördüğüm tabela ilgimi çekti ve tabelada TARİHİ DEĞİRMEN
(Historic Mill) yazıyordu.
İçimde birden bu tabeladaki yeri görmek isteği
kabardı ve hemen bu Değirmene ait tabela oklarını takip ederek BELLAPAİS
Manastırının bulunduğu Beylerbeyi Köyünün içlerine doğru ilerledim.
Her köşeyi
döndükçe anılan Değirmeni bulamayacağım diye düşünürken döndüğüm bir sokakta
karşıma çıktı. Kapısını önünden bir sağa bir sola yürüdüm ve sonra bu Tarihi
Değirmenin içerisine girdim.
Dışarıda ki sıcak havaya karşın serin bir hava ve
sevimli bir ortamla karşılaştım. Yetkili kişinin iznini alarak içerideki tarih
Değirmen’den kalan parçaları gördüm. Konuştuğum kişi buranın şimdilerde hem restorant hem de müze olarak hizmet verdiğini söyledi, ayrıca bu Değirmenin hem Zeytin, hem de
Buğday değirmeni olduğunu öğrendim ve her iki ürününde değirmenlerinin parçaları duruyordu.
Bu Değirmen 200 yıl önce kurulup kullanılan bu değirmen ilk zamanlarda dağdan
gelen su ile çalıştığı ve teknolojinin ilerlemesiyle beraber adada hüküm süren
İngilizler tarafından getirilen Dizel motorla çalıştırılmaya başlanmış ve 1974
yılına kadar aralıklarda olsa çalıştırılmış, daha sonra kullanılmamaya
başlanmış ve geçen zaman içerisinde bazı parçaları kaybolmuş,
2012 yılında Kültür ve Turizm bakanlığı tarafından
restorasyon çalışmalarına başlanmış ve sonuçta işlemi bitirilip Turizme
kazandırılmış olsa bile yeterli tanıtımı yapılmadığı için gereken ilgiyi
görmediğini düşünüyorum.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’inin Kültür ve Turizm bakanı
ileri ki yıllarda, bu değirmene yeteri kadar tanıtılmasını sağlamasını dilerim.
Dış Kapısı, pencereleri ve girişi
Restoran olarak çalıştırılıyor
Burada ki kuyu yeni teknoloji ile değiştirilmiş.
Dizel Motorun elde kalan parçaları
Değirmencinin çömleği imiş.
(Lokantada bulunan kişini dediği, ayrıca Değirmenci kendisi için aldığı yağları burada saklarmış)
AŞAĞIDAKİ YAZI ALINTIDIR.
200 yıllık tarihi lezzet durağı: “Historic Mill Cafe, Bar & Restaurant”ı
Tanju KONURALP
İki
yüz yıllık tarih ile birlikte, Kıbrıs lezzetlerini sunan, henüz çiçeği burnunda
bir mekan; “Historic Mill Cafe, Bar & Restaurant”ı ziyaret ediyoruz bu
hafta. Bellapais’in eşsiz sokakları arasında yer alan “Historic Mill Cafe, Bar
& Restaurant”, Turizm Bakanlığı ile Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin
katkıları ile restore edilerek, tekrardan tarihe hayat veren bir mekan… Eski
bir değirmen… İçerisinde iki yüz yıllık tarihi zeytin yağı ve un
değirmenlerinin yer aldığı “Historic Mill Cafe, Bar & Restaurant”ın
işletmecisi Tevfik Ataç ile hem mekanın tarihini, hem de işlevlerini
konuşuyoruz…
26
YIL OTEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN SONRA… Doğan Türk Birliği’nde 16 yıl boyunca, profesyonel futbol oynayan Ataç, 26
yıl boyunca ise çeşitli otellerde müdür olarak görev yapmış bir isim. Yaşamını
Bellapais’te sürdüren Ataç, restorasyon işleminden sonra ihaleye çıkılan
mekanın, işletme hakkını kazanarak; yeni gözdesi olan “Historic Mill Cafe, Bar
& Restaurant” ile yeni bir yol çizmiş kendisine. Ataç, yılların verdiği
tecrübe ile gelen müşterilerine sunduğu Kıbrıs lezzetlerinin yanı sıra, gelen
turistlere de tarihi değirmen hakkında rehberlik yaparak; iki hizmeti birden
sunuyor misafirlerine…
İKİ
YÜZ YILLIK DEĞİRMEN
İki yüz yıllık tarihi un
ve zeytinyağı değirmenlerini barındıran değirmen, 1974 öncesine kadar aktif
olarak çalışıyor. Geçmişte dağdan gelen su ile işlevini sürdüren değirmen,
teknolojinin de gelişmesi ile birlikte, İngiltere’den getirilen dizel bir motor
ile devam ediyor çalışmaya. 1974 sonrasında ise hiç çalıştırılmayan değirmenin
birçok parçası, zamanla kayboluyor ve değirmen, atıl bir halde çürümeye yüz
tutuyor. 2012’de Turizm Bakanlığı ile Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin
restore ettiği değirmen, bugün müze olarak gelen turistleri karşılıyor.
“BROŞÜRLERDE
YER ALMASI GEREK”
Değirmene turistlerin ilgisinin yetersiz olduğuna değinen Ataç, bunun esas
nedeninin ise değirmenle ilgili yeterli tanıtımın yapılmaması olduğunu
belirtiyor. Turistleri uğrak noktalarının dışında, köyün daha içlerinde kalan
değirmen için Ataç, “tanıtıcı broşürlerde yer alması gerek” yorumunda
bulunuyor. Turizm acentelerine de iş düştüğünü ifade eden Ataç, gelen
turistlerin yalnızca manastırı değil, iki yüz yıllık bu tarihi de ziyaret
etmeye yönlendirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
FIRIN
KEBABI İLE MEŞHUR
Kıbrıs lezzetleri ve
dünya mutfaklarını menüsünde barındıran “Historic Mill Cafe, Bar &
Restaurant”ın en iddialı yemeği ise Kleftiko (Fırın Kebabı) olarak biliniyor.
Başlangıçlar, kahvaltılar, makarnalar, spesiyaller, salatalar, sandviç
çeşitleri ve tatlı çeşitlerinin yer aldığı geniş menüde; akşamları ise Kıbrıs
mezeleri yer alıyor. Pazartesi hariç haftanın her günü saat 10.00 ile gece geç
saatlere kadar açık olan “Historic Mill Cafe, Bar & Restaurant”ı tavsiye
ediyoruz…
www.yenidüzen.com sitesinden alınmıştır.
Comments
Post a Comment