BELAPAİS’TEKİ TARİHİ DEĞİRMEN (HİSTORİC MİLL)



BELAPAİS’TEKİ TARİHİ DEĞİRMEN (HİSTORİC MİLL)
Kıbrıs’ta gezerken gittiğim BELLAPAİS Manastırının bulunduğu Beylerbeyi köyüne gittiğimizde, köyün içindeki bir yolda gördüğüm tabela ilgimi çekti ve tabelada TARİHİ DEĞİRMEN (Historic Mill) yazıyordu. 
İçimde birden bu tabeladaki yeri görmek isteği kabardı ve hemen bu Değirmene ait tabela oklarını takip ederek BELLAPAİS Manastırının bulunduğu Beylerbeyi Köyünün içlerine doğru ilerledim. 
Her köşeyi döndükçe anılan Değirmeni bulamayacağım diye düşünürken döndüğüm bir sokakta karşıma çıktı. Kapısını önünden bir sağa bir sola yürüdüm ve sonra bu Tarihi Değirmenin içerisine girdim. 
Dışarıda ki sıcak havaya karşın serin bir hava ve sevimli bir ortamla karşılaştım. Yetkili kişinin iznini alarak içerideki tarih Değirmen’den kalan parçaları gördüm. Konuştuğum kişi buranın şimdilerde hem restorant hem de müze olarak hizmet verdiğini söyledi, ayrıca bu Değirmenin hem Zeytin, hem de Buğday değirmeni olduğunu öğrendim ve her iki ürününde değirmenlerinin parçaları duruyordu. 

Bu Değirmen 200 yıl önce kurulup kullanılan bu değirmen ilk zamanlarda dağdan gelen su ile çalıştığı ve teknolojinin ilerlemesiyle beraber adada hüküm süren İngilizler tarafından getirilen Dizel motorla çalıştırılmaya başlanmış ve 1974 yılına kadar aralıklarda olsa çalıştırılmış, daha sonra kullanılmamaya başlanmış ve geçen zaman içerisinde bazı parçaları kaybolmuş,

2012 yılında Kültür ve Turizm bakanlığı tarafından restorasyon çalışmalarına başlanmış ve sonuçta işlemi bitirilip Turizme kazandırılmış olsa bile yeterli tanıtımı yapılmadığı için gereken ilgiyi görmediğini düşünüyorum.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’inin Kültür ve Turizm bakanı ileri ki yıllarda, bu değirmene yeteri kadar tanıtılmasını sağlamasını dilerim. 





                           Dış Kapısı, pencereleri ve girişi

                                         Restoran olarak çalıştırılıyor














                                Burada ki kuyu yeni teknoloji ile değiştirilmiş.

                                          Dizel Motorun elde kalan parçaları
                                         Değirmencinin çömleği imiş. 
                                          (Lokantada bulunan kişini dediği, ayrıca Değirmenci kendisi için aldığı yağları burada saklarmış)


AŞAĞIDAKİ YAZI ALINTIDIR.

200 yıllık tarihi lezzet durağı: “Historic Mill Cafe, Bar & Restaurant”ı     

Tanju KONURALP                        

İki yüz yıllık tarih ile birlikte, Kıbrıs lezzetlerini sunan, henüz çiçeği burnunda bir mekan; “Historic Mill Cafe, Bar & Restaurant”ı ziyaret ediyoruz bu hafta. Bellapais’in eşsiz sokakları arasında yer alan “Historic Mill Cafe, Bar & Restaurant”, Turizm Bakanlığı ile Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin katkıları ile restore edilerek, tekrardan tarihe hayat veren bir mekan… Eski bir değirmen… İçerisinde iki yüz yıllık tarihi zeytin yağı ve un değirmenlerinin yer aldığı “Historic Mill Cafe, Bar & Restaurant”ın işletmecisi Tevfik Ataç ile hem mekanın tarihini, hem de işlevlerini konuşuyoruz…

26 YIL OTEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN SONRA…                                                                                            Doğan Türk Birliği’nde 16 yıl boyunca, profesyonel futbol oynayan Ataç, 26 yıl boyunca ise çeşitli otellerde müdür olarak görev yapmış bir isim. Yaşamını Bellapais’te sürdüren Ataç, restorasyon işleminden sonra ihaleye çıkılan mekanın, işletme hakkını kazanarak; yeni gözdesi olan “Historic Mill Cafe, Bar & Restaurant” ile yeni bir yol çizmiş kendisine. Ataç, yılların verdiği tecrübe ile gelen müşterilerine sunduğu Kıbrıs lezzetlerinin yanı sıra, gelen turistlere de tarihi değirmen hakkında rehberlik yaparak; iki hizmeti birden sunuyor misafirlerine…
İKİ YÜZ YILLIK DEĞİRMEN                                                                                                                    İki yüz yıllık tarihi un ve zeytinyağı değirmenlerini barındıran değirmen, 1974 öncesine kadar aktif olarak çalışıyor. Geçmişte dağdan gelen su ile işlevini sürdüren değirmen, teknolojinin de gelişmesi ile birlikte, İngiltere’den getirilen dizel bir motor ile devam ediyor çalışmaya. 1974 sonrasında ise hiç çalıştırılmayan değirmenin birçok parçası, zamanla kayboluyor ve değirmen, atıl bir halde çürümeye yüz tutuyor. 2012’de Turizm Bakanlığı ile Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin restore ettiği değirmen, bugün müze olarak gelen turistleri karşılıyor.
“BROŞÜRLERDE YER ALMASI GEREK”                                                                                              Değirmene turistlerin ilgisinin yetersiz olduğuna değinen Ataç, bunun esas nedeninin ise değirmenle ilgili yeterli tanıtımın yapılmaması olduğunu belirtiyor. Turistleri uğrak noktalarının dışında, köyün daha içlerinde kalan değirmen için Ataç, “tanıtıcı broşürlerde yer alması gerek” yorumunda bulunuyor. Turizm acentelerine de iş düştüğünü ifade eden Ataç, gelen turistlerin yalnızca manastırı değil, iki yüz yıllık bu tarihi de ziyaret etmeye yönlendirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
FIRIN KEBABI İLE MEŞHUR                                                                                                               Kıbrıs lezzetleri ve dünya mutfaklarını menüsünde barındıran “Historic Mill Cafe, Bar & Restaurant”ın en iddialı yemeği ise Kleftiko (Fırın Kebabı) olarak biliniyor. Başlangıçlar, kahvaltılar, makarnalar, spesiyaller, salatalar, sandviç çeşitleri ve tatlı çeşitlerinin yer aldığı geniş menüde; akşamları ise Kıbrıs mezeleri yer alıyor. Pazartesi hariç haftanın her günü saat 10.00 ile gece geç saatlere kadar açık olan “Historic Mill Cafe, Bar & Restaurant”ı tavsiye ediyoruz…
www.yenidüzen.com sitesinden alınmıştır.

Comments

Popular posts from this blog

BALİNA ASKERİ PLAJI KIBRIS

SÜLEYMANPAŞA KÖŞKÜ (KIBRIS-GİRNE)

SAKAR GEÇİTİ – MUĞLA