IRGANDI KÖPÜRSÜ - BURSA


IRGANDI KÖPÜRSÜ
Dünyada nehir veya dere üzerine kurulmuş olan ender görülen (toplam 4 adet) bu tür köprülerden bir tanesi de Bursa İlimizde içerisinden geçen Gökdere ırmağının üzerinde mevcut olup 2005 yılında Osmangazi belediyesi tarafından bu günkü kulanım haline getirilmek üzere restorasyon edilmiştir.                                      


Eşimin çarşı girişindeki hatıra pozu
                                 
Köprü boyunca sağlı solu dükkanlar mevcut, bu dükkanlarda çeşitli mesleklerden esnaflar mevcut olup değişik işlerle uğraşıyor. Onlardan bir tanesi çatal ve kaşıklardan değişik figürler yapan bu esnafını eserlerinin fotoğraflarını paylaşıyorum.
Dükkanların bazıları kapalıydı





Çarşı köprünün kurulu olduğu yerden geçen GÖKDERE ise güzelliğine güzellik katıyor.



                                      Köprü üzerindeki dükkanların dışarıdan görünüşleri
Eşimin bu güzel yerde bir karesi  



                                     Bu son iki fotoğraf www.osmangazi.bel.tr  sitesinden alıntıdır.

Böyle bir yerde görmek ve gezmek insana değişik duygular veriyor.                                                          Bu çarşının ismini duymuştum ve gezmek istiyordum, bir iş için arabayla İstanbul’a giderken Bursa’ya geldiğimde aklıma geldi ve kısa bir süreliğine gezme imkanı yarattım kendime ve şimdilerde düşününce iyide bu imkanı yaratmışım diye seviniyorum.                                                                              Bu güzel yerde kısa süre kalıp gezebildiğim için yeteri kadar fotoğraf çekerek sizlere sunamadım. Burayı yine ziyaret etmek için fırsat kolluyorum ve bunu da en kısa sürede yapacağımı düşünüyorum.  
 ALNTIDIR.
Bursa Tarih ve Kültür Yolu'nun en önemli geçiş noktalarından birisi Irgandı Köprüsü'dür. Gökdere üzerinde Yıldırım ilçesini Osmangazi ilçesine bağlayan, sıra gerdanlıklar gibi dizilen köprülerden en nitelikli ve en önemlisidir.
Irgandı Köprüsü h.846 /m.1442 yılında Pir Ali oğlu Tüccar Muslihiddin tarafından yaptırılmıştır. Tarihi kaynaklarda üzerinde 31 dükkân ve bir mescit ile 2 adet depo(ahır) bulunduğu belirtilen köprü, 1855 depreminde büyük zarar görmüştür. 1922 yılında Yunanlıların şehri terk etmesi sırasında ise bombalanarak tahrip edilmiştir. Köprünün 1442'de inşa edilen 31 adet dükkan ve 1 mescitten oluşan arasta yapısından, yaşanan yıkıcı deprem ve bombalamalar nedeniyle günümüze hiçbir şey kalmamıştır. Bu yıkıcı unsurlar dışında köprüye şehrin sahipleri tarafından yapılan beton ve asfalt kaplamalar ve de altyapı elemanlarıyla yıkıcı zararlar verilmiştir.
Nitelik açısından dünya üzerinde yer alan arastalı dört köprüden (İTALYA: Ponte Vecchio, Ponte Rialto, BULGARİSTAN: Osma Köprüsü, TÜRKİYE: Irgandı Köprüsü) birisi de Irgandı Köprüsü'dür.
2005 yılı başlarında köprünün daha fonksiyonel hale getirilmesi amacıyla belediyemiz tarafından yeniden işlevlendirme çalışmaları gündeme gelmiştir. Yapılan araştırma ve incelemeler, konusunda uzman kişiler ile yapılan istişareler neticesinde, köprünün işlevselliği ile ilgili sorunlar ortaya konulmuş, çözüm amaçlı raporlar çıkartılmıştır. Özellikle yerli ve yabancı ziyaretçi akışının sağlanması için TURSAB ve GÜMTOB ile yapılan istişare toplantısında oldukça faydalı sonuçlar ortaya çıkmıştır.
Sonuçta köprünün kâr amacından uzak bir sanat köprüsü olması üzerinde birleşilmiştir. Bu çerçevede yapılan çalışmalar ile köprünün üzerinde hat, ebru, tezhip, minyatür, sedefkârlık, ahşap oymacılığı, nakkaşlık, geleneksel Türk el sanatları, Bursa bıçağı ve metal işleme sanatı, Bursa-İznik yöresi çiniciliği, Bursa dağ yöresi kültürü, Bursa'ya özgü damak tadıyla sunulan mantı, sepet ve köfüncülük, Bursa üzerine oldukça değerli araştırmaların yer aldığı Bursa kitaplarının satış ve teşhirinin yapılacağı mekânlar hazırlanmıştır.
Irgandı Köprüsü yerli ve yabancı ziyaretçilerin kültürel değerlerimizi, Bursa yöresinin simgesel değerlerini gezip görebilecekleri bir mekan haline getirilmiştir. Turistlerin aynı zamanda kültürümüzün nasıl ortaya çıktığını bire bir görerek öğrenme fırsatı yakalayabilecekleri mekanlar; dünyada özgün yapısı ile sayılı köprülerden birisi olan yapının hak ettiği konuma gelmesini sağlanmaktadır.
Köprünün tanıtımı ve daha işlevsel hale getirilmesi çerçevesinde köprü çevresi ile ilgili fizibilite çalışmaları yapılarak, bu anlamda gerekli girişimler ve düzenlemeler de tamamlanmıştır.
Tarihi köprümüzde sanat atölyeleri, Mantı evi ve resim atölyesi (sergi salonu) bulunup sanatseverlere hizmet vermektedir.
www.osmangazi.bel.tr sitesinden alıntıdır.

Comments

Popular posts from this blog

BALİNA ASKERİ PLAJI KIBRIS

SÜLEYMANPAŞA KÖŞKÜ (KIBRIS-GİRNE)

SAKAR GEÇİTİ – MUĞLA