ÇİĞ BÖREK VE RECEL YAPIMI
ÇİĞ BÖREK VE RECEL
YAPIMI
Bir gün öğle saatlerinde karnımız acıkınca ne yapalım diye
düşünürken, birden uzun süreden beri ÇİĞ Börek yapıp yemediğimiz aklımıza geldi
ve hemen işe koyulup malzemeleri hazırlayarak hızlı bir şekilde Çiğ börek
yapmaya başladık, bir taraftan yapıyor ve bir taraftan da tavada kızdırdığımız
Zeytin yağında pişirmeye başlamıştık, üç kişi tarafından yapıldığı için süratle
yapım ve pişirme işini bitirdik ve yanına da bir sürahi ayran yaparak masaya oturup
yaptığımız ÇİĞ Börekleri yaptığımız gibi hızla tüketmeye başladık. Az sonra
pişirdiklerimizi bitirmiş güzelce karnımızı doyurmuştuk ve bunu iki ayda bir tekrarlamaya
karar verdik. Sizler de afiyetler olsun.
Çocukluğumuzdan beri reçel yemeği çok severdik, şimdi ki
gibi hazır reçel olmadığı için evde ailenin büyükleri tarafından yapılırdı, o
zamanlar bu reçeller evlerde anneannem ve annem tarafından yapılırdı ve
onlardan kızların ve gelinlerine geçti, tabi bu anneanne ve anneniz GİRİT kökenli
olurlarsa yaptıkları yemekler gibi Reçellerinde tadına doyum olmazdı. Bizde
aklımızda kalan bilgilerle Portakal reçeli yapamaya karar verdi, Portakalların
(Yafa) kabukların dilim, dilim kestikten sonra ince ucundan başlayıp diğer tarafa
doğru yuvarlayalım ve daha önceden hazırladığımız yorgan iğnesine geçirmiş
olduğumuz ipe açılmayacak şekilde iğneden geçirerek dizilir, bunlar derin bir
tencerede kaynatılır ama en az dört veya beş defa suyu değiştirilerek kaynatma
işine devam edilir, (kabuğundaki acılığı çıkarsın diye) daha sonra şekerle
buluşturulup kaynatılarak reçel haline getirilir. Bunu yerken başta anneannem
olmak üzere annem ve diğer Girit kökenli aile büyüklerime ve yaşayan bütün
GİRİT ‘leri anarak yaptık. Tabi ki afiyetle de yenir.
Yine rahmetle andığım anneannemin sevdiği bir yemek daha, Zeytin
Yağlı LAHANA ve ASMA YAPRAĞI dolmasını da onun anısına yaptık, onun anarak yedik.
Tabi mutfağın kirlenmesinin ceremesini de çektim, tabi ki temizlik yaparak.
Comments
Post a Comment